Cách viết reflective essay ăn điểm tuyệt đối – Ví dụ & bài mẫu

Giảm UP TO 40% học phí IELTS tại IELTS Vietop

Rất nhiều bạn sinh viên vẫn còn chưa biết cách hoàn thiện 1 bài Reflective essay sao cho hiệu quả và đạt điểm cao. Nhằm hỗ trợ và giúp đỡ các bạn, chúng tôi đã tổng hợp và hướng dẫn chi tiết đầy đủ 6 bước thực hiện đi kèm các bài luận mẫu chọn lọc. Tham khảo ngay dưới đây!

Reflective essay là gì?

Reflective essay (bài luận phản ánh) là một dạng bài luận tiếng anh mô tả và phản ánh một sự kiện hoặc trải nghiệm của người viết, sau đó phân tích ý nghĩa của trải nghiệm đó và những gì học được.

Reflective essay là gì
Reflective essay là gì

Bài luận này đặt vào tình huống là người viết đang phân tích một sự kiện trong quá khứ từ hiện tại.

NHẬP MÃ TLI40 - GIẢM NGAY 40% HỌC PHÍ CHO KHÓA HỌC IELTS TẠI VIETOP

Vui lòng nhập tên của bạn
Số điện thoại của bạn không đúng
Địa chỉ Email bạn nhập không đúng

6 bước viết bài reflective essay

Dưới đây là chi tiết 6 bước viết bài reflective essay đầy đủ kèm ví dụ minh họa

6 bước viết bài reflective essay
6 bước viết bài reflective essay

Bước 1. Chọn 1 chủ đề phù hợp

Chủ đề khai thác phù hợp sẽ gây ấn tượng ngay từ đầu cho người đọc. Từ chủ đề chính bạn sẽ triển khai ra các ý tưởng và luận điểm cho bài luận của mình. Dưới đây là một số chủ đề reflective essay phổ biến được các bạn học sinh chọn viết:

 • Topic of places you’ve been: Chủ đề về những nơi bạn đã đến (bãi biển, ngọn núi, sa mạc, thành phố hoặc miền quê,…)
 • Topic of life-altering events: Chủ đề về sự kiện thay đổi cuộc sống (giấc mơ, kỷ niệm vui hoặc buồn, câu chuyện bí mật, cảm xúc mạnh, một giai đoạn mà bạn đã khó khăn để vượt qua…)
 • Topic of impactful experiences: Những trải nghiệm ý nghĩa và tác động đến bạn (một cuốn sách, bộ phim, bài hát, một kỳ nghỉ,…) 
 • Topic of important people: Chủ đề về những người quan trọng đối với bạn (người thân, bạn bè, ai đó tổn thương hoặc bạn dành tình yêu lớn với họ, người đã giúp đỡ bạn rất nhiều,..)

Bước 2. Nghiên cứu chủ đề sẽ viết

Khi nghiên cứu chủ đề, nên hình dung trước các ý để tóm lại những ý tưởng mà bạn sẽ khai thác cho đề tài.

Trong giai đoạn nghiên cứu và triển khai ý tưởng cho bài viết reflective essay cần chú ý:

 • Hình dung trong đầu những luận điểm/ ý chính sẽ có để triển khai và phân tích
 • Tìm kiếm những ý tưởng xoay quanh đề tài vì không chỉ chọn chủ đề mà có một hoặc hai ý khai thác sẽ rất khó và bài viết bị đơn điệu
 • Nên có một ý tưởng khác biệt hoặc điểm nhấn cho toàn bộ chủ đề bạn chọn

Bước 3. Viết bài nháp bằng sơ đồ tư duy

Chọn câu hỏi suy ngẫm

Việc chọn lọc và đặt ra những câu hỏi để triển khai nội dung bài essay sẽ giúp bạn khai thác và hình dung được những vấn đề chính, những ý chính bao quát toàn bài. 

Bạn có thể tham khảo một số câu hỏi gợi ý để triển khai như sau

 • Bạn trải qua sự kiện/ trải nghiệm đó như thế nào?
 • Suy nghĩ/ Cảm nhận của bạn về sự kiện/ trải nghiệm đáng nhớ đó ra sao?
 • Tác động và ảnh hưởng của những trải nghiệm đó đến bản thân bạn như thế nào?
 • Tại sao bạn lại đưa ra những quyết định/ lựa chọn như vậy?  
 • Bản thân bạn đã rút ra được bài học gì từ những trải nghiệm quý giá ấy?

Trả lời các câu hỏi đã chọn

Bạn sẽ liệt kê các ý nhỏ để trả lời cho các câu hỏi suy ngẫm/những ý chính đã được đặt ra.

Bên cạnh đó bạn sẽ có những lý lẽ và dẫn chứng cụ thể nhằm thuyết phục người đọc cho các câu trả lời, tăng tính hấp dẫn và thu hút cho luận phản ánh của bạn.

Rút ra ý nghĩa của trải nghiệm

Từ những câu hỏi và câu trả lời đã được đưa ra, chúng ta sẽ rút ra được những bài học kinh nghiệm cho bản thân từ chính trải nghiệm trong quá khứ.

Đồng thời đó cũng là lời khuyên và bài học cho người đọc và người xung quanh. 

Trong quá trình thực hiện các bài luận văn tiếng anh, bạn sẽ gặp phải không ít khó khăn về lựa chọn đề tài, cách viết chi tiết hoặc bố cục trình bày sao cho đẹp mắt. Để tiết kiệm thời gian và công sức, hãy tham khảo ngay dịch vụ viết essay của Best4Team – đội ngũ hỗ trợ luận văn nhiều năm kinh nghiệm. Liên hệ ngay để được tư vấn chi tiết!

Bước 4. Viết Đoạn Introduction (Mở bài)

Khi viết đoạn mở đầu chú ý tạo sự thu hút và tò mò của người đọc về chủ đề mà bạn muốn nhắc đến, các bước viết đoạn giới thiệu bao gồm:

 • The hook: Đưa ra một câu mở đầu thu hút sự chú ý của người đọc về những gì bạn sẽ viết.
 • The feeling that something is wrong with me has accompanied me during all stages of my life
 • Paraphrase đề bài và đưa ra câu chủ đề bài (thesis statement): tuyên bố ngắn gọn về những gì bài luận của bạn sẽ phản ánh và khai thác
 • Being different is always difficult, and despite the general trend of acceptance, many non-straight people in the US still face discrimination.
 • Viết thêm 1-2 câu bổ trợ giới thiệu và khẳng định trải nghiệm đó đã ảnh hưởng đến bạn như thế nào
 • It is particularly relevant among aromantic asexuals like me, who are often dismissed by straight and LGBT people alike. 
 • I could not understand why I failed to relate to my friends and enjoy dating like them, and by realizing I was asexual, I freed myself from the burden of having to meet the society’s standards. 

Bước 5. Viết đoạn Body (Thân bài)

Trong phần thân của một bài luận phản ánh, chúng ta cần đi sâu vào chủ đề, sắp xếp các câu hỏi, câu trả lời, ý nghĩa ở bản nháp thành các đoạn body. 

Body 1 (Thân bài 1): 

Câu 1: Opening sentence related to subtopic 1: Câu mở đầu về chủ đề phụ 1 

Watching how my friends build romantic as well as sexual relationships, seeing how obsessed with sex the modern world is has always made me feel like an outsider, and I realized my asexuality only years later, after meeting with the same identity.

Câu 2: Discussion of what happened to bring in my life: Thảo luận về những gì đã xảy ra để đưa vấn đề đến trong cuộc sống của tác giả

 • I was always interested in reading novels of all genres, and the fact that the majority of them tended to romance, even as secondary arcs, worried me.
 • Everyone talked about wanting to be with their partner, touch them, kiss them, and as I have never met someone I would feel this for, I was deeply confused. 
 • I tried dating people I found nice but it never worked. Then I met  Mai and for the first time, the words ‘asexual’ and ‘aromantic’ entered my life.

Câu 3: Closing sentence that concludes everything discussed in this paragraph: Câu kết thúc kết luận mọi thứ được thảo luận trong đoạn văn này.

Thus, society’s intense desire to pair everyone up affected me negatively, and it began changing only after I met a person like me.

Body 2 (Thân bài 2)

Câu 1: Opening sentence related to subtopic 2: Câu mở đầu về chủ đề phụ 2 

Realising my sexuality has become a changing point in my life because I finally understood that nothing was wrong with me and that I did not have to force myself to live the life I was not interested in

Câu 2: Talking what kind of powerful impact that person, situation, or place has had on you: Nói và chia sẻ về những ảnh hưởng và tác động mạnh mẽ của trải nghiệm đến cuộc sống và ký ức của bạn

 • Mai told me about what being asexual-aromantic meant, and when I saw that the lack of attraction was their main sign, I felt relieved. 
 • I no longer felt the need to try dating someone in the hope that my desires would change. 
 • Unfortunately, my progress in improving my life according to my wishes was marred by my relatives who kept claiming asexuality was a phase and I merely needed to find the right person. 
 • I did not let their narrow-mindness send me back, though.

Câu 3: Closing sentence: Câu kết thúc kết luận mọi thứ được thảo luận trong đoạn văn.

I finally found my identity and I intended to protect it.

Body 3: ….

Bước 6. Conclusion (Kết bài)

Phần kết bài của bài reflective essay thường tóm tắt lại ý tưởng và chủ đề toàn bài và thể hiện được những sự phát triển của bản thân từ những điều quá khứ, quan trọng nhất là bài học và kế hoạch cho tương lai

Lưu ý  kết bài ngắn gọn, không nêu thêm ý tưởng mới

Câu 1 : Restatement of thesis. Tóm tắt lại câu Thesis statement – luận điểm chủ đề về những trải nghiệm của bản thân trong quá khứ.

In conclusion, the lack of representation and discussions about all sexual identities made me feel deficient for many years

Câu 2: Summarize and mention what lessons you’ve learned. : Kết luận và đề cập những bài học mà bạn đã rút ra được hoặc lời khuyên kinh nghiệm dành cho người khác cùng hoàn cảnh.

Only a chance meeting with Jane alleviated my confusion and it was the most relevant moment in my life

Câu 3: How you’ve developed as a result of the experience?: Bạn đã phát triển từ kết quả của trải nghiệm như thế nào, hướng về kế hoạch tương lai

Now I am confident in who I am and I enjoy my life to its fullest, uncaring that others might disapprove of it.  

Hàng ngày các bạn sinh viên và học viên có rất nhiều deadline và bài báo cáo chờ bạn hoàn thành. Để giải quyết nỗi lo ấy của các bạn, Best4Team – chuyên dịch vụ luận văn, luận án, học thuật,… sẽ hỗ trợ bạn nhanh chóng với dịch vụ viết thuê assignment được hỗ cung cấp bởi đội ngũ nhân sự chuyên nghiệp và mức giá vô cùng phải chăng. Tham khảo ngay!

2 bài reflective essay mẫu đạt điểm cao

Đây là 2 mẫu bài reflective essay mẫu ăn điểm được chúng tôi chọn lọc, tham khảo và tải ngay nội dung bài luận:

2 bài reflective essay mẫu đạt điểm cao
2 bài reflective essay mẫu đạt điểm cao

Đề tài mẫu bài 1: “How does peer pressure affect our daily life?”

Nội dung: Bài viết khai thác về vấn đề áp lực đồng trang lứa, một vấn đề mà không chỉ chúng ta mà rất nhiều người khác cũng gặp phải, chia sẻ những khó khăn và cách để vượt qua chúng.

Bài mẫu:

Being a teenager in today’s society is hard. The pressure surrounding the upcoming exams – from both parents and teachers – is stressful to say the least. People close to you change – and not necessarily for the better. Peer pressure gradually becomes a bigger deal. We are supposed to be young adults, yet get treated like children. I feel that some people have the mental age of a five year old, yet others act far older than their years. Society often labels us depending on what we wear or what we like. We have the pressure to look a certain way, and the expectation to dress like the people in magazines. Relationships come to the fore too. The joys of being a teenager – or so I’m told.

Exams. If you ask anyone in education right now what on their mind, the answer will be exams. With only a couple of months till they begin everything is starting to get slightly hectic. We’re all panicking because we don’t understand anything, and the occasional outburst from your teacher telling you that “you are going to fail if you don’t buck up your ideas”, isn’t really that helpful to be honest. The new exams being made up on the spot, or so it feels, isn’t exactly reassuring either. Over the past few years I have discovered that I’m someone who needs structure. I need a specific road that will lead me to the end goal, or a plan that has been meticulously planned. And with very few teachers giving me a straight answer when asked about the exams, you could say I’m starting to get a bit panicky. I also feel that some teachers forget you do other subjects *cough* maths *cough*. As important as that subject is, I do have other homework slightly more important than a page of a worksheet!

As you can probably tell I have some strong feelings about these changes, in addition to everything else that goes on inside my head. I’m not normally an emotional person, but this year I have discovered emotions I’ve never felt before. I discovered over the past couple of months that people around me are changing. Someone that used to be a very close friend is drifting from my group. It’s been building up over the past few weeks and months, with the occasional snap at someone, or getting up and storming off. With eight girls in a group that tends to happen now and again. But now I feel that this happening too regularly and I don’t like it. I spoke to my mum, as we are quite close and she told me to keep fighting for the friendship that we used to have. But, I don’t actually think I want to fight for it anymore. I’m tired and fed up of the nights I spent worrying about this individual, thinking I’ve done something wrong and apologising, only to have it thrown back in my face. Normally I would be the one to stop and say sorry, even if I haven’t done anything wrong. I was a bit of a pushover when it came to this person. My other friends noticed it too. So this time I waited for her to say something first…and I’m still waiting.

Peer pressure is also becoming more noticeable as I’ve got older. I’m one of the good girls in the year; I don’t go out drinking every weekend. I don’t kiss every boy with a pulse. I don’t feel like I’m missing out on anything though. I just feel that sometimes people laugh at you because you’re not doing what ‘everyone else’ is doing. There is also the pressure to look like the girls from magazines, size 0 with no fat whatsoever. I know people that have been affected by this kind of pressure and it’s horrible to see someone you care about putting themselves through that level of self-criticism. The media feed us with images of ‘perfect people’ and the latest diet craze. When they manage to get hold of a picture of a celebrity with no make-up on, they slag them off because they don’t look their best. Is it wrong not to be perfect?

Society often labels teenagers based on what they look like. For example, if you’re a boy and are out in the streets at night wearing a hoodie, you’re out to cause trouble. If you’re a girl and aren’t wearing a lot, then you’re asking for trouble. But society doesn’t know what these people’s lives are like and automatically judges them at a first glance. Society labels people because of how they look or what music they like. And here I thought we, as a society, were taught not to judge a book by its cover and to treat everyone equally. At school, we are forced into the appropriate uniform, forced to all look the same. But outside of school, people have the opportunity to dress the way they want to, and act the way they want to without having those rules to stick to. They are themselves. Yet society penalises what they look like, putting them into categories, taunting them all because they don’t look like they just stepped off the cover of a magazine.

Peer pressure, exam pressure, people changing, weight worries and labels are all things that we, as teenagers, are forced to deal with. Its cliché but it is hard at times to hold everything together, to just smile and get on with it. Yet I have realised over the past few years that as long as you have your family and true friends around you, everything will fall into place sooner or later.

Đề tài mẫu bài 2: “The most transformative experience at the birth of my youngest brother”

Nội dung: Bài viết nhắc đến một kỉ niệm đáng nhớ trong cuộc đời tác giả khi em trai nhỏ tuổi nhất của cậu ấy được sinh ra, dù ban đầu có sự không thích nhưng sự xuất hiện của em bé trong gia đình đã thành trải nghiệm mới – làm anh trai.

Bài mẫu:

In my short life, there are many experiences that could qualify as life-changing. Every new experience was, at one time or another, the first experience. For good or bad, each instance changed the course that my life has taken. But, the most transformative experience was the birth of my youngest brother.

Dol is someone my parents often call a happy accident. At the time that my mother became pregnant, I was 13, and my other brother, Jake, was 10. We were what you would call a well-rounded, perfect family of four. We neatly fit into the perfect classification in nearly every way. We didn’t realize what we were missing until the moment that my youngest brother first opened his striking blue eyes.

In truth, I resented the fact that I would be having another sibling. Nothing needed to be added to our family, and my mother, already 38 at the time, was considered high risk because of her age. The pregnancy itself was full of complications that sent the straight course of my life into rollercoaster-like loops that my 13-year-old mind had a hard time comprehending. But now, I can see how forging through those loops helped me to roll with the punches that life inevitably brings

The day Dol was born, my mother took me with her to the hospital rather than my father. It wasn’t a planned move, but Jake and my father were both feverish; I was the next best alternative. Sitting with her through every contraction, I gained a new respect for just how powerful and strong a woman could be in what might be considered their weakest moment. Holding her hand and feeding her ice chips, I gained a connection with my mother that I didn’t realize we were lacking.

The moment my new baby brother came into this world, I realized two things nearly simultaneously. First, you don’t realize how much you need something until it’s sitting in your lap. Second, my life after this moment would never be the same. The moment he curled his chubby little finger around mine, I understood the words “happy accident” completely.

There are many different experiences in life that have changed a part of me as a person. But, nothing so profoundly changed my views and outlook on life like the birth of my youngest brother. Dol’s arrival was a life-altering event that caused me to see the world through new eyes.

Bài luận văn phản ánh tuy không phải thường xuyên xuất hiện nhưng nó cũng là một trong những dạng bài không nên bỏ qua khi ôn luyện tiếng anh. Trên đây là hướng dẫn chi tiết cách viết reflective essay từ cơ bản nhất để bạn đọc tham khảo và áp dụng cho bài làm của mình. Hãy rèn luyện thường xuyên để có ngay những bài viết đạt điểm cao bạn nhé!

Bộ tài liệu IELTS 7.0 cho người mới bắt đầu

Bài viết liên quan

Cách tốt nhất để chuẩn bị cho kỳ thi IELTS
Cách tốt nhất để chuẩn bị cho kỳ thi IELTS
Bài thi IELTS đòi hỏi khá cao về khả năng sử dụng ngôn ngữ của người học, nên rất nhiều người gặp khó khăn khi phải bơi trong các tài liệu ôn tập. Bạn có thể tìm thấy rất nhiều
Download sách chuyên đề ngữ pháp 7 cô Trang Anh PDF
Download sách chuyên đề ngữ pháp 7 cô Trang Anh PDF
Sách chuyên đề ngữ pháp 7 cô Trang Anh – cuốn sách đang cực kì hot trên thị trường hiện nay. Thật sự không thể phủ nhận được sức hút của sách cô Trang Anh, mỗi bộ sách của cô

Bình luận

Bình luận